Företagsnyheter
Visste du det här om vinterdäck?
Många bilister vet väldigt lite, eller har helt fel kunskaper, om vinterdäck. Vissa myter ökar säkerhetsriskerna, exempelvis byter man vinterdäck för sent eftersom man är rädda för att vinterdäcken annars slits för fort. Vet du förresten vilken typ av däck som ger bättre köregenskaper på våt väg, dubbdäck eller nordiska dubbfria vinterdäck?
Många tror att vinterdäck har större rullmotstånd än sommardäck och att de därmed även förbrukar mer bränsle. Det är vanligt att vänta med in i det sista innan man byter till vinterdäck eftersom man är rädda för att de slits snabbare. Nokian Tyres däckexpert uppmanar oss att glömma båda dessa myter.
− I själva verket har vinterdäck vanligtvis lägre rullmotstånd än sommardäck, vilket beror på deras mönster som är kraftigt lamellerat. Dessutom har vinterdäck än annan typ av gummiblandning och stomkonstruktion, berättar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.
För att kunna spara på bränsle ska lufttrycket kontrolleras regelbundet. För lågt däcktryck ökar bränsleförbrukningen, försämrar köregenskaperna, ökar däckslitaget och påfrestar däckets stomkonstruktion. Redan 30 procent för lågt lufttryck halverar däckets livslängd.
− På vintern bör lufttrycket kontrolleras i en varm hall med rumstemperatur. Om trycket kollas ute i kylan kan lufttrycket bli för lågt eftersom däcken behöver mer luft i kylan. Kan du inte kolla däcktrycket i en varm hall så ska du öka trycket med 0,1 bar (10kPa) per varje -10 grader. Jag rekommenderar att lufttrycket ökas med 0,2 bar (20 kPa) på vinterdäck, säger Allan Ostrovskis.
Även miljöfrågorna påverkar dubbarnas egenskaper
Vinterdäck har sedan länge lättmetalldubbar med aluminiumstomme som sliter betydligt mindre på vägar än ståldubbar som användes tidigare. Vikten på en dubb har minskat från 1,7 gram till 1,1 gram och på grund av miljöskäl är målet att ytterligare minska deras vikt.
− Även antalet dubbar per däck har blivit färre och kommer troligen att minska ännu mer. Det kommer inte att påverka säkerheten, men på grund av miljöskäl har vi varit tvungna att försämra dubbarnas slitstyrka en aning, säger Allan Ostrovskis.
Vad har dubbarna för uppgift på ett vinterdäck?
När temperaturen ligger vid nollstrecket blir väglaget ofta förrädiskt med svartis och frosthalka. På den här typen av väglag ger dubbdäck bättre grepp än dubbfria vinterdäck.
−Dubbarnas uppgift är att jämna ut variationer på väglaget. Dubbarna slår sönder ishinnan på vägbanan och greppar in i isen, även om det finns vatten på isen. Dubbfria vinterdäck klarar inte av det, påminner Allan Ostrovskis.
Hårdpackad snö på en vägkorsning ger ofta lika dåligt grepp som is och dubbfria vinterdäck ger även då sämre grepp än dubbdäck.
Skifta däck och öka säkerheten
Den allmänna rekommendationen är att skifta däck från drivaxel till frirullande axel efter cirka 800 mils körning.
− Drivdäck slits fortare än frirullande däck. På dubbdäck är det ännu mer viktigt att skifta däck eftersom dubbutsticket ökar i takt med körda mil. Utsticket på frirullande däck däremot minskar en aning. På en framhjulsdriven bil kan man i värsta fall förlora greppet, om skillnaden på greppet på grund av dubbutsticket är för stor mellan fram- och bakdäcken. Om du märker en tydlig skillnad på slitaget mellan drivdäck och frirullande däck så är det klokt att skifta däcken direkt, rekommenderar Allan Ostrovskis.
Olika typer av däck
Konstruktionen, gummiblandningen och mönstret på vinterdäck och sommardäck skiljer sig betydligt från varandra. På grund av säkerheten är det därför viktigt att använda rätt typ av däck för årstiden.
− Jämfört med sommardäck har dubbfria vinterdäck en mjukare gummiblandning och ett öppet mönster med många lameller. Hemligheten bakom greppet på nordiska dubbfria vinterdäck är den täta lamelleringen och den mjuka gummiblandningen. Syftet med de skarpa lamellkanterna är att öka greppet.
Även däckets mönster ska vara tillräckligt öppen för att snö och slask inte ska fastna i det och försämra greppet.
− Tack vare nya slitbanegummiblandningar har moderna vinterdäck betydligt bättre våtgrepp. På torr och våt asfaltväg ger robusta dubbdäck till och med bättre grepp och köregenskaper än nordiska dubbfria vinterdäck som har mjukare gummiblandning, säger Allan Ostrovskis.
Bilder:
www.nokiantyres.se/Hakkapeliitta7
www.nokiantyres.se/HakkapeliittaR
För mer information kontakta:
Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com
www.nokiantyres.se
Mer om ämnet:
Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck?
https://www.nokiantyres.se/dubbade-eller-odubbade-dack
Användningstips för däck:
https://www.nokiantyres.se/anvandningstips